Siber saldırılar çeşitli şekillerde gerçekleşir ve elde edilen veriler genellikle fidye, şantaj veya sabotaj amaçlı kullanılır. Bu saldırılardan korunmak için güçlü şifreler oluşturmak ve sistemlerin güncelliğini sağlamak ve saldırılara karşı farkındalık kazanmak etkili bir korunma yöntemlerindendir.
Siber Saldırı Türleri ve Korunma Yöntemi
Siber Saldırı Nedir?
Siber saldırı, teknolojik aletlerde internet üzerinden gerçekleşen kötü niyetli eylemlerdir. Ağ veya dijital altyapı kaynaklı gerçekleşen bu yetkisiz müdaheleler, zarara uğratma veya özel bilgilere erişim sağlama gibi birçok amaçla yapılabilir. Finansal kazanç, sabotaj ve veri hırsızlığına dayanan çok hedefli saldırılardan oluşabilir. Saldırılar genellikle korsanlar veya suç örgütleri tarafından gerçekleştirilir. Bireyleri, işletmeleri veya devlet kurumlarını hedef alabilir. Siber saldırılar birçok farklı teknikle yapılabilir.
Siber Saldırı Türleri Nelerdir?
1. Kötü Amaçlı Yazılım (Malware)
Casus yazılımları, fidye yazılımları ve virüsler gibi zararlı yazılımlardır. Yetkisiz erişim sağlayarak bilgisayar ve ağlara dahil olarak gerçekleşirler.
2. Oltalama (Phishing)
Sahte e-posta ve web site görünümleri ile, güvenilir kaynakları taklit ederler. Kişisel bilgiler, şifreler ve kredi kartları gibi önemli verileri elde eden dolandırıcılık yöntemlerinden biridir.
3. Dağıtılmış Hizmet Engelleme (DDoS)
Bir web sitesinde veya çevrimiçi hizmet sağlayan sayfalarda yoğunluk oluşturarak, sayfanın erişimini engelleme yöntemidir. Çok sayıda gelen trafik ile sistem aşırı yüklemeye maruz kalır.
4. Ortadaki Adam Saldırısı (Man-in-the-Middle)
İki taraf arasında gerçekleşen iletişime gizlice dahil olma, dinleme ve değiştirmeye dayana bir zarar verme yöntemidir. Saldırı, iletişimdeki bilgilere odaklıdır.
5. SQL Enjeksiyonu (SQL Injection)
Zayıf güvenliğe sahip sitelere zararlı kodlar ekleyerek, veri tabanındaki bilgileri çalma veya değişikliğe uğratma saldırısıdır.
6. XXS Güvenlik Açığı (Cross-Site Scripting)
Savunmasız web sitelerinin zayıf noktalarından faydalanarak zararlı JavaScript kodu eklemesiyle gerçekleşir. Saldırı sonucunda çerezler, oturum kimlikleri vb bilgiler çalınabilir.
7. Kaba Kuvvet Saldırıları (Brute Force)
Bir şifrenin çözülmesi için birçok kombinasyonun tahmine dayalı oluşturulma yöntemidir. Deneme yanılma yoluyla gerçekleştirilir.
8. Şifre Saldırıları (Password Attacks)
Şifrelerin elde edilmesi ve hesapların kırılması adına gerçekleşen birçok saldırı türünün toplamıdır. Brute force, dictionary attacks ve phishing gibi teknikleri içerir.
9. Fidye Yazılımı (Ransomware)
Bilgisayar ve ağ içerisinde yer alan dosyaları şifreleyerek erişimini engelleyen, şifrenin çözülebilmesi için ise fidye talep edilen kötü amaçlı yazılım türleridir.
10. Sıfır Gün Saldırısı (Zero Day)
Sistemdeki güvenlik açığının, yazılım geliştiriciler tarafından tespit edilip düzeltilmeden önce, hackerlar tarafından fark edilip saldırıya geçilmesiyle gerçekleşir.
11. Gelişmiş Kalıcı Tehdit (APT)
Büyük şirket veya devlet kurumlarına yönelik, sistemde tespit edilmeden uzun süre barınmayı hedefleyen saldırı türüdür.
Hassas verilerin elde edilmesiyle zarar vermeyi amaçlayan bu yöntemlerden korunmak için birçok önlem alınabilir. İşletim sistemlerinizi güncel tutmak ve güçlü şifreler oluşturmak bu korunma yöntemlerinin başında yer almaktadır. Büyük ve küçük harflerin, rakamların ve özel karakterlerin bulunduğu uzun kuyruklu şifreler oluşturulmalı ve her hesap için benzersiz olmalıdır. Şifreleri düzenli olarak değiştirmek kritik bir önem taşımaktadır. Çoklu kimlik doğrulama (MFA) yöntemi, hesaba erişmek için erişim izni olan birkaç aygıttan onay gerektiren ve girişi yabancılar için zorlaştıran bir güvenlik katmanıdır. Biyometrik doğrulama da bu yönteme eklenebilmektedir.
Çalışanlarınızın sisteme ve önemli verilere erişim yetkilerini minimum düzeyde tutmak, güvenlik açısından büyük önem taşımaktadır. Yazılım geliştiricilerinizin düzenli kontroller yapması ve otomatik güvenlik testleri uygulaması da sistem güvenliğini artıracaktır. Bunlarla birlikte, çalışanlarınızı ve kullanıcılarınızı siber tehditlere karşı uyarmak, güvenlik uygulamaları hakkında eğitimler vermek ve farkındalık oluşturmak da etkili bir korunma yöntemidir.